Visszahív a Toyota: kétmillió Prius az áldozat

86e8e67edae9219d12d438efd5f5a939_l.jpg

Világszerte 1,9 millió harmadik generációs Priust kénytelen visszahívni a Toyota egy szoftverhiba miatt.

Vezérlési hiba miatt közel kétmillió Toyota Priust rendelt be magához a japán márka javítás céljából, a 2009. márciusa és 2014. februárja között készült modelleknél ugyanis előfordulhat, hogy az autó bármelyik pillanatban megáll. A Toyota mérnökeinek több ilyen incidensről is tudomása volt, ezért mihamarabb a visszahívás mellett döntöttek.

A japán márka szerint Európában tizenegy ehhez a hibához kapcsolódó esetről tudtak, amik viszont nem okoztak sem balesetet, sem sérülést. Emellett több hasonló incidenst jelentettek Amerikából és Japánból is, ahol szintén megúszták komolyabb következmények nélkül az autótulajdonosok.

A Toyota elmondása alapján a vezérlési hiba akkor fordulhat elő leginkább, amikor a Prius hibrid rendszerét nagyobb terhelésnek teszik ki a sofőrök; ilyen nagyobb terhelésnek számít az álló helyzetből történő kemény gyorsítás.

Mivel előfordulhat, hogy az elektronika ebben az esetben vészüzemmódba kapcsol, a folyamat az autó megállását is okozhatja, ezért szükséges a mihamarabbi javítás.

Címkék: toyota prius