Románia betiltatná az autóstopot

3a9297ca78720986dccc8a65ce802a33_l.jpg

Az autóstop betiltását fontolgatja a román kormány, amely a taxistörvényt módosító jogszabályban rendelkezne a különleges kérdéskörről.

Valószínűleg sokan felkapták a fejüket, amikor a román közlekedési tárca honlapján közzétettek az illetékesek egy sürgősségi rendelettervezetet a taxistörvény módosítása miatt. Az új szabályozás ugyanis ezertől ötezer lejig (tehát 66 ezertől 330 ezer forintig) terjedő bírsággal büntetné azt a személyszállítási engedéllyel nem rendelkező autóst, aki utazása során stoppost vesz fel a kocsijába.

A tervezetben meg is indokolták a lépést, és az elszaporodott illegális személyszállítást emelték ki indokként, amely kifejezetten hátrányosan érinti a taxicégeket és a személyszállító vállalkozásokat. Nem mellékesen az ő hasznuk elmaradása hat az adóbevételekre, és ezáltal az állami költségvetésre is, így a lobbi végül elérte a célját, és a román kormány kénytelen volt gondoskodni a szabályozásról.

A háttérben az húzódik meg, hogy a legtöbb európai országtól eltérően Romániában illik az autóstopposnak fizetnie a kapott fuvarért, és a felek a viteldíjról sokszor már az utazás kezdetén megegyeznek; a román kormány szerint ez törvénytelen, sőt, adócsalásnak is minősülhet, hiszen az autóstopposok utáni bevételt igencsak ritkán vallják be a felek.