Ismét világcsúcsot döntött az ausztrálok napelemes autója

39ab3bf46ced9d4856c25205fb92582a_l.jpg

Saját rekordjukat is megdöntötték az ausztráliai Új-Dél-Wales egyetemének kutatói és diákjai, miután napelemes autójukkal megállás nélkül, komoly átlagsebességgel haladva 500 kilométert mentek egy versenypályán.

Az ausztráliai Új-Dél-Wales egyetemének autós projektjének, a Sunswiftnek a keretében kutatók és diákok már évekkel ezelőtt elkezdtek fejleszteni napelemes autókat. Három éve, 2011-ben sikerült is felállítani egy világcsúcsot, akkor ugyanis 90 kilométer per órás végsebességet értek el, amire napelemes autó azokban az időkben még nem volt képes.

Idén a tervezők pedig túl is szárnyalták a régi eredményüket, és a folyamatos fejlesztések után megdöntötték a régi rekordot. Sőt, a kísérlet olyan jól sikerült, hogy már az elektromos autók között is csúcstartók a srácok, akik az általuk tervezett modellel 500 kilométert mentek megállás nélkül egy versenypályán, és 100 kilométer per órás átlagsebességet értek el.

Arra még várni kell, hogy a FIA is hitelesítse a rekorddöntést, azonban a Sunswift projekt résztvevői már így is kisebbfajta hősöknek mondhatják magukat.

Címkék: napelemes autó