Kötelező téli gumi?

d48ed900e79fa9547169c26138b4cd8d_l.jpg

A biztonságosabb viszonyok érdekében a Magyar Gumiabroncs Szövetség a mostaninál szigorúbb előírásokat javasol a téli gumik használatával kapcsolatban.

 A szövetség ügyvezető elnöke, Morenth Péter szerint örvendetes a fővárosi önkormányzat egyik új rendelete, amely 2013. október 15-től kötelezővé teszi a budapesti taxik számára a téligumi-használatot. Az ügyvezető elnök azonban úgy véli, hogy ezt a szemléletet szükséges volna kiterjeszteni a teljes autóstársadalomra, de minimum szigorítani kellene a most érvényben lévő előírásokon.

 A Magyar Gumiabroncs Szövetség kiadott egy becslést is, amely szerint 2012-ben az autósok mintegy 40 százaléka nem használt téli gumit. Nincs adat azonban arról, hogy a nem megfelelő gumiabroncs használata hány százalékban és hány darab balesetet okozott.

 A szövetség mindenesetre úgy gondolja, hogy szükséges az előírások szigorítása a biztonságosabb útviszonyok érdekében. A két éve alakult Magyar Gumiabroncs Szövetség a kormánnyal is elkezdte az egyeztetést annak érdekében, hogy javaslatukból mihamarabb elfogadott törvény legyen.

Címkék: gumiabroncs