Hibásak a traffipaxmérések?

ce7646a74c54cecf1c05442c71f02147_l.jpg

Egy német szervezet vizsgálata szerint közel sem olyan megbízhatóak a sebességmérő berendezések, mint azt a hatóságok láttatni szeretnék.

A Verkher – Unfall – Technik – Sachverständigengesellschaft mbH und Co KG nevű német szervezet frissen publikált tanulmánya szerint nem tarható megbízhatónak a rendőrségi traffipax.
A mintegy öt és fél évig tartó (2007 és 2013 között végzett) vizsgálat 14783 problémás, bírósági tárgyalást eredményező esetet nézett át, és ezek 56 százalékában, 8278 mérésnél a szakértők aggasztó hiányosságokat fedeztek fel. A hibák miatt a mérések nem bizonyulnak érvényesnek.

A szervezet szerint az érvénytelen méréseknek számtalan oka lehet, sokszor a berendezések például eleve hibásan működtek, de az azt kezelő személyzet ezt nem ismerte fel. Előfordult az is, hogy a rendőrök hibásan állították be a radarokat, ezért azzal rossz irányba céloztak.

A vizsgált ügyek mindössze 44 százalékban volt minden rendben a traffipaxmérés során, ami azt is jelenti, hogy még minden második sebességellenőrzés sem tekinthető teljesen megfelelőnek.

Címkék: traffipax