Chryslert venne a Fiat

9415f9bcd76598f9c08127db1641b596_l.jpg

Miközben az európai autópiac komoly válságban van, és odahaza a Fiat veszteséget termel, a cég úgy döntött, hogy Chrysler-részvényeket vásárol a későbbi nagyobb profit érdekében.

 A Fiat bejelentette, hogy három lépésben 68,49 százalékra emelné részesedését a Chryslerben, amit a szakértők azzal magyaráznak, hogy az olasz cég ezzel az igencsak költséges vásárlással szeretne hozzájutni egy hatalmas adag szabadon mozgatható pénzhez.

 A Fiatnak a Chrysler 75 százalékáig vásárlási joga van az amerikai autóipari dolgozók egészségpénztára, a VEBA részvényeire,  azonban a két fél még nem jutott megegyezésre a vételárat illetően. Annyi bizonyos, hogy a Fiat első körben 3,3 százalékos csomagot venne magának, és innen folytatná az offenzívát.

 A VEBA szerint az olasz cég szemtelenül olcsón szeretné megvenni a Chrysler-részvényeket: miközben az amerikai úgy gondolják, hogy a csomag több mint tízmilliárd dollárt ér, addig az olaszok szerint bő négymilliárdot.

 A Fiat számára azonban kiemelt jelentőséggel bírnak a Chrysler-részvények megvásárlásai, hiszen odahaza az olasz márka komoly veszteséggel üzemel, miközben az amerikai már jelentős nyereségeket termel a nemzetközi piacon. A nyereségből esedékes nagyobb jutalék mellett az sem mellékes, hogy az amerikai gyártó igencsak komoly készpénz-tartalékkal rendelkezik, ehhez viszont a Fiat jelenleg nem férhet hozzá, és csak a nyereségből részesedik.

 Abban az esetben, ha a Fiat növelni tudja a Chryslernél lévő részesedését, és elérik a 75 százalékot, akkor bármit tehetnek az amerikai márka készpénz-tartalékával. Ebben az esetben a készpénzt tetszés szerint átcsoportosíthatják a saját márkáikhoz, és abból akár finanszírozhatják az európai kínálat felújításával.

 A Fiat 2013 első negyedévében több mint háromszázmillió eurós veszteséggel zárt, miközben a Chryslernak több mint negyvenmillió eurós volt ugyanezen időszakban a nyeresége.

Címkék: fiat chrysler