Tömegével jönnek külföldről a használt autók

464131a32be92db1eb03bd70266fdd38_l.jpg

Nem lassult a külföldi kocsik behozatalának üteme hazánkba: a 2013-as adatokhoz képest bő 50 százalékkal több használt autót importáltak Magyarországra.

Se a dráguló euró, se az új illeték nem állította meg az először külföldön forgalomba állított (használt) autók behozatalát, és az új év első két hónapjában összesen 13 818 darab érkezett belőlük Magyarországra.

A január elsejétől változó illetéktörvény miatt az 52 százalékos emelkedés alapjában véve is kiemelkedőnek számít, hiszen az új rendelkezés szerint mostantól már a külföldön vásárolt használt gépjárművek hazai forgalomba helyezése után is kell vagyonszerzési illetéket fizetni. A százezres tételnél is nagyobb regisztrációs adó, valamint a legalább ennyit kitevő speciális műszaki vizsga és az okmányirodai költségek mellett ez további 40-50 ezer forintos pluszterhet ró a kintről importáló vásárlókra.


Nem fogta vissza egyelőre a behozatalt a drága euró sem, pedig évekkel ezelőtt már a 290 forintos árfolyamnál is sokan úgy vélték, hogy a használtautó-import kora leáldozóban van. A bőven 300 forint fölé került árfolyamszint ellenére sem változott meg a tendencia, és a 310 forintos euró sem hatott visszatartó tényezőként; persze nem tudni még, hogy hosszú távon miképp reagál egy tartósan magas szintre a piac.

A Használtautó.hu által közölt összeállítás és elemzés szerint idén is a felső-középkategóriás presztízsmárkákat regisztrálták a legnagyobb számban, azonban az árfolyamveszteség itt már érezteti a hatását, és a korábban tervezetthez képest sokan inkább egy-két évvel idősebb autóval térnek haza.

Címkék: import