Önvezérelt autókat tesztel a Volvo

52ec984cc72302fd412e2aa145a6526c_l.jpg

Közúton teszteli a Volvo Car Group a cég saját fejlesztésű önvezérelt autóit.

A „Drive Me" projekt keretében száz tesztautó járja majd a svéd közutakat, és az első példányok már megjelentek az egyik városban, Göteborgban.

Jól vizsgázott eddig az Autopilot technológia a Volvo szerint: a hétköznapi körülmények között tesztelt önjáró Volvók már javában róják a svéd közutakat, és ha minden jól megy, hamarosan forradalmasíthatják a közúti közlekedést.

Erik Coelingh, a Volvo Car Group technikai szakértője szerint a tesztautók képesek a sávtartásra, a sebesség szabályozásra, és működésük közben teljesen beolvadnak a közlekedésbe. A következő lépés az lesz, hogy a „Drive Me" technológiával felszerelt autók képesek legyenek nagyfokú önállósággal megtenni a teljes tesztutat.

A forradalmi megoldás lényege az, hogy a vezető átadhatja az irányítást a járműnek, amely az összes vezetési funkcióról képes lesz önállóan gondoskodni. Az utasok eközben olvashatnak, telefonálhatnak, vagy szimplán élvezhetik a kellemes, nyugodt utazást.

Az Autopilot technológiát fejlesztő „Drive Me" projektet ráadásul az is egyedivé teszi, hogy szinte minden kulcsfontosságú résztvevőt bevon a munkába: részt vesznek a tesztben a törvényalkotók, a közlekedési hatóságok, Göteborg nagyvárosa, a járműgyártó és persze a valódi vásárlók is. Az ügyfeleknek ugyanis lehetősége nyílik kipróbálni száz tesztautót hétköznapi közlekedési körülmények között egy cirka ötven kilométeres útszakaszon.

A Volvo székhelyéül szolgáló Göteborg ezáltal az első olyan helyszín lehet a világon, ahol az önvezérelt autók szokványos közlekedési feltételek között bizonyíthatják képességüket. Erik Coelingh szerint emellett Svédország is megmutathatja, mennyire elkötelezett az önvezérelt járművek forgalomba állítása és integrálása iránt.

A technikai szakértő szerint a nyilvánosság előtt zajló kísérlet rávilágíthat az Autopilot technológia társadalmi hasznosságát, az okos járművek pedig nemsokára kulcsszereplők lehetnek a közlekedésben. A projektet a Svéd Közlekedési Ügynökség, a Svéd Közlekedési Hatóság és Götebörg városának önkormányzata mellett a svéd kormány is támogatja.

Címkék: volvo