Elektromos 9-3-assal újít a Saab

ffb67c0cbdf3cc4dd2a13b69ce367cd4_l.jpg

A benzines 9-3 bemutatása után sem lankadnak az ötleteket illetően a valaha szebb napokat megélt márkánál: elektromos modellel bővítene a kínai tulajdonban álló Saab.

Nem akármilyen célt tűzött ki maga elé a kínai tulajdonban áll NEVS, vagyis a National Electric Vehicle Sweden, amely a Saab megmentése, valamint a 9-3 benzines változatának bemutatása után most egy elektromos modell bemutatásán kezdett el dolgozni.

Az alapokat természetesen a 9-3 adná, de az elektromos alkatrészek Kínából érkezének, ahol már számos gyártó foglalkozik hasonló autók építésével, vagyis nem kellene a véletlenre bízni a végeredményt. A tapasztalt konstruktőröktől megbízhatóságot és minőséget várnak a NEVS-nél, amely bár már megépített egy prototípust, azt még nem mutatták meg a nagyközönségnek.

Az elektromos Saab 9-3 jelenleg Kínában tartózkodik tesztelés címszó alatt, azonban a hírek arról is szólnak már, hogy nemcsak a motor, hanem némiképp a külső is változni fog. A szóbeszéd szerint a villanyos változat kedvezőbb vezethetőséggel fog bírni az alacsony súlypontot eredményező akkumulátor miatt.

A NEVS tájékoztatása szerint az elektromos Saab jelenleg mintegy 200 kilométeres hatótávot tud megtenni egyetlen töltéssel, azonban tömegtermelés esetén ezt már a számot szeretnék feltornázni néhány komolyabb teljesítményű tartalék segítségével. A 9-3 EV szériaverziót várhatóan még idén bemutatják a kínaiak, és ha minden rendben lesz, akkor a rajongók legnagyobb örömére a forgalmazás már 2015-ben el is kezdődhet.

Mint ismeretes, a NEVS 2012-ben vette át a Saab Automobile feletti irányítást, megmentve ezzel a nagy múltú márkát a teljes csődtől és eltűnéstől. A tulajdonosok pedig nem sokat teketóriáztak, és azonnal belefogtak az "új" 9-3-as elkészítésébe, amely bár hasonlít a régebbi változathoz, mégis számos új alkatrész került bele.

Címkék: saab 9-3