2015-től kivonul a Chevrolet

aee44fc32e47f07b5fe3050745ad94ac_l.jpg

Radikális döntésre szánta el magát a General Motors: a cég úgy döntött, hogy 2015-től megszünteti a Chevrolet márka forgalmazását Európában.

Valószínűleg sokakat meglepett Stephen Girsky Reutersnek tett nyilatkozata, miszerint a GM kivonja Európából a Chevrolet-t. A General Motors alelnöke szerint a döntés mögött a márka pénzügyi eredménye áll, ami finoman szólva is az elfogadhatatlan kategóriában sínylődött. A Chevrolet-nak 1 százalék volt a piaci részesedése az öreg kontinensen, és az elmúlt két évben komolyabb mértékben csökkentek az eladások.

Girsky azonban megígérte, hogy a cégcsoport másik európai márkájának, az Opel/Vauxhall-nak nagyobb bizalmat szavaznak, és hogy a meglévő Chevrolet-tulajdonosakat nem fogják cserben hagyja. A hírnek leginkább az Opel-kereskedések örülhetnek, amik átveszik a kivonuló márka modelljeinek szervizelését, és tíz évig biztosítják majd az alkatrészellátást is.

Bár a lépés drasztikusnak tűnik, a GM szeretné, ha néhány különleges autóját továbbra is kapni lehetne Európában, így például a Corvette-et árusítani fogják. A kérdés csupán az, hogy kereskedőhálózat nélkül ezt miképp képzelik el. Az utóbbi években gyengélkedő Chevrolet már az Opelnek is egyre komolyabb konkurenciát jelentett, ezért vannak szakértők, akik reálisnak tartják a GM döntését.

A hír egyúttal azt is jelentheti, hogy a cégcsoport terve, miszerint az Opelt a prémiumkategória felé tolják, nem bizonyult sikeres lépésnek, és a két márka a tervektől függetlenül egymással kezdett versenyezni a fogyasztók kegyeiért. A Chevrolet az időszakos sikert a kedvezőbb árnak tudhatta be, ráadásul nem egy esetben a végeredmény is vonzóbb volt, ezért az Opel igencsak szenvedett a házi versenytől.

A GM döntésével lényegében egyetlen huszárvágással visszaadták a reményt az Opelnek. Az anyacég az olyan országokban, mint Magyarország, amely árérzékeny piacnak számított, most megpróbálja majd visszaterelni a Chervolet-tulajdonosokat az Opel irányába.

Címkék: chevrolet opel gm