Orosz befektetők a Saubernál

 4d8c9898b5bb88437f053c8b957f47f3_l.jpg

A nehéz helyzetbe került F1-es Saubert egy háromtagú orosz befektetői csoport mentené meg, ráadásul egy fiatal orosz tehetséget is beültetnének a volán mögé.

 Az istállóról nem is olyan régen derült ki, hogy körülbelül egymillió euróval tartozik a beszállítóinak, ráadásul az autóversenyző Nico Hülkenberg is felbontotta a velük kötött szerződést a fizetési halasztások miatt. A Sauber esetében az a szomorú lehetőség is felmerült, hogy nem tudják folytatni az idei szezont.

 A csapat főnöke, a svájci Peter Sauber szerint a negatív sajtóhírek tovább rontották az istálló megítélését, azonban a segítség végül nem maradt el.

 A felek július közepén jelentették be, hogy a Sauber megállapodást kötött egy háromtagú orosz befektetői csoporttal, ezáltal pedig sikeresen stabilizálták az istálló jövőjét. A Sauber az Investment Corporation International Fund nevű befektetési alapkezelővel, illetve az északnyugat-oroszországi állami fejlesztési alapkezelővel és az orosz nemzeti repüléstechnikai intézettel nemcsak az anyagiak terén, hanem műszaki vonalon is igyekszik a lehető legszorosabban együttműködni.

 Egyes hírek arról is szólnak, hogy az istálló más (akár nevesebb) Formula–1-es csapatok elől orozta el az oroszokat, akik nem szeretnék befolyásolni a tulajdonviszonyokat és a menedzsment összetételét sem. Más lesz a helyzet a versenyzőket illetően: valószínűleg az orosz triumvirátus kérésére a Sauber bejelentette, hogy képzési programot indítanak a 17 éves Szergej Szirotkinnek, akit 2014-től akár az F1-be is benevezhetnek megfelelő teljesítmény esetén.

 Szirotkin indítása azért is lehet érdekes, mert jövőre rendezik az első Orosz Nagydíjat Szocsiban, és Vitalij Petrov kiszállása miatt jelenleg nincs orosz autóversenyző a mezőnyben. Szirotkin jelenleg a Formula Renault 3,5 literes géposztályában versenyez, és ha szerződést kapna a Saubertől, akkor ő lenne minden idők legfiatalabb F1-es pilótája.

 A fiatal orosz menedzsmentje most azt szeretné elérni, hogy Szirotkin már idén F1-es autó vezethessen néhány nagydíj pénteki edzésnapján, így hamarabb beleszokhatna a légkörbe és az autókba.

Címkék: f1