Uniós eljárás a Mercedes ellen

63ae8dd535459e6ddaa9950601158f8d_l.jpg

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Németország ellen, mivel szerintük Berlin nem alkalmazza megfelelően a személygépjárművek légkondicionálására vonatkozó elveket.

Hivatalos közleményben jelentették be, hogy uniós eljárás indult Németország ellen, ugyanis az egyik német autógyártó nem az előírásoknak megfelelő autókat hozott forgalomba az EU területén. Az ügyben az engedélyezésért felelős helyi hatóságok nem léptek fel, ráadásul ugyanezen kérdésben már hosszú ideje folyik egy eredménytelen eszmecsere Brüsszel és Berlin között.

Az uniós irányelvekkel nem szinkronizáló problémát a Mercedes egyes típusainál lehet észlelni, amiknél a márka régebbi fajtájú, az Unió által január 1-től már környezetszennyezőnek titulált hűtőgázt alkalmaz.

Egyes szakértők szerint a vita odáig is fajulhat, hogy Brüsszel – más megoldást nem látván – betiltja ezen típusok forgalmazását az uniós piacokon. Az EU-s ügyekben otthonosan mozgó European Voice hetilap szerint a probléma három típust érint, ezek az A-osztály, a B-osztály és a CLA.

A konfliktust az úgynevezett R134a jelű hűtőgáz adja, amelyet az új szabályozásoknak megfelelően már nem lehetne használni a gépkocsik légkondicionálójában. A Mercedes az ügyben azzal védekezik, hogy a régi leváltására kidolgozott új gáztípus túlságosan gyúlékony, ezért veszélyes. Hogy az irányelvek be nem tartásából ne legyen gondja a márkának, a kifogásolt autókat végül nem is új modellként engedélyeztették.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a vita meddig fajul, az viszont tény, hogy más autógyártó nem jelentett be hasonló jellegű problémát az új hűtőgázzal kapcsolatban. Sőt, a hűtőgázt gyártó vállalkozás is úgy gondolja, hogy a termék biztonságos és hatékony.

Címkék: mercedes