Több mint hatmillió autót hív vissza a Toyota

1ea804dbf6a45ba977293c237ecc1b08_l.jpg

6,4 millió autót hív vissza világszerte a Toyota különböző technikai problémák révén. A visszahívás Magyarországon eladott darabokat is érint.

A Toyota szerdai bejelentése alapján a márka 6,39 millió autót kénytelen visszahívni különböző technikai problémák miatt, és az érintett 27 típus között olyanok is vannak, mint a Corolla, a Yaris, a Highlander vagy az Urban Cruiser.

A közlemény szerint a Toyota nem tud olyan balesetről, ami sérülést vagy haláleseteket okozott volna az érintett problémákból kifolyólag. Összesen azonban öt nagyobb hibaforrást találtak, és ezek eredményezték a gigászi visszahívást: baj van az autókban az ülések beállításával, a gyújtással, az ablaktörlők motorjával, a kormányoszlop rögzítésével és a légzsákhoz kapcsolódó huzalokkal.

Ezekből Magyarországon csak három probléma merül fel, mivel az autókhoz a Toyota világszerte más-más beszállítóktól vásárol alkatrészeket. A magyarországi importőr tájékoztatása szerint Európában 590 ezer Yarist rendelnek be a kormányoszlopot rögzítő csavar kicserélése miatt. 90 ezer gépjármű érintett az ülést állító kar rugója miatt (Highlander és Yaris), míg 130 ezer autót kell visszahívni a légzsákok spirálkábeleinek lehetséges hibája okán (érintett a Yaris mellett a Corolla és a RAV4-es is).

A Toyota Motor Hungary szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan hány autó érintett Magyarországon a visszahívásban, azonban a központtól kapott alvázszámok alapján elkezdték a számolást, valamint az érintettek értesítését. Az akció visszamenőleg 2004-ig tart, és az is előfordulhat, hogy a magyarországi forgalmazónak már a sokadik tulajdonost kell felkutatnia.

Címkék: toyota