Itt a búcsú? Közel a Lancia kivégzése

7f2cd38b7681e6e2ef83b5a7a5385264_l.jpg

Alig fél éve már elhangzott, hogy a Fiat lényegében halálra ítélte a Lanciát, amelyet egy csak Olaszországban kapható modellé akartak változtatni. Nos, a folyamat felgyorsult, a Lancia eladásai ugyanis 20 százalékot csökkentek.

A Fiat januárban, a Chrysler felvásárlása után jelentette, hogy elsősorban az Alfa Romeo megerősítésére fognak koncentrálni, ami már csak azért is volt indokolt lépés, mert a márka új modelljei folyamatosan késtek, miközben az európai autópiacon jelentősen csökkentek az eladások.

Az olasz konszernnél elárulták, hogy hisznek a sportos Alfa Romeo globális sikerében (erre ugyanis a Fiat képtelen), így a vezéráldozatot a nem túl acélosan teljesítő Lancia hozza majd meg.
A stratégiai váltás miatt ugyanis a szebb múltat is megélő Lanciát egy kizárólag Olaszországban kapható márkává tették. A szakértők szerint ebből következik, hogy pár év múlva az egész márka eltűnhet a süllyesztőben.

A kivégzés folyamata pedig úgy tűnik, felgyorsult: a nagyrészt az Ypsilon-modellre épülő márka kínálatában hiába jelentek meg az új arcot kapó Chryslerek, a Lancia leadásai tavaly húsz százalékkal csökkentek. Logikus lépésnek tűnik ezután a leépítés és a márka kivezetése a piacról.

A Delta gyártása idén teljesen le fog állni, a Voyager pedig 2015-ben tűnik el a kínálatból, és nem vár jobb sors a Themára sem. Bár az Ypsilon kap jövőre egy ráncfelvarrást, mindez kevés rajongót vigasztal, és a szomorú folyamatot sem állítja meg.

A Fiat persze megtehetné, hogy azonnal padlóra küldi a Lanciát, de addig szeretné elhúzni az egész folyamatot, amíg ki nem derül, hogy a teljes megújításra váró Alfa Romeo márka végül beváltja-e a hozzá fűzött reményeket.

Amennyiben az Alfa Romeo megbukna, talán a Lancia is előléphetne első számú favorittá, azonban kevés az esély arra, hogy ez a márka lenne a lehetséges alternatíva.

Címkék: lancia