Felismeri tulajdonosát a jövő autója

3d10c9c21f6f61faeefd4aa27b190def_l.jpg

Nem akármilyen fejlesztést indított el a Volvo: a tervezők azt szeretnék elérni, hogy az új rendszer felismerje a tulajdonosát, valamint képes legyen megállapítani azt is, hogy az vezetés közben mennyire figyel az útra.

A jövőbeni balesetek elkerülése és különböző biztonsági szempontok miatt látott hozzá a Volvo annak a rendszernek a fejlesztéséhez, amely a műszerfalba épített szenzorok segítségével vizsgálni tudja a vezető szemmozgását és fejtartását.
A Driver State Estimation rendszer alapját azok az infravörös fénnyel dolgozó szenzorok adják, amelyek észrevétlenül világítják meg a sofőrt vezetés közben. Az infravörös fény kívül esik az emberi szem által érzékelhető tartományon, viszont tökéletesen alkalmas egy kis kémkedésre. A Driver State Estimation ugyanis észreveszi, ha az autót vezető személy becsukja a szemét, sőt, képes azt is megállapítani, ha az épp nem a jó irányba kukucskál (vagyis vadul jelezni fogja, ha a kormány mögül épp csinos hölgyeket/urakat csekkolunk majd).

A Volvo szerint a szenzorok által begyűjtött adatok biztosíthatják a megfelelő sávtartást, valamint gondoskodhatnak a helyes követési távolságról is, ha a vezető esetleg nem figyel eléggé az úton előtte történő eseményekre. A rendszer az elszundító sofőröket is megpróbálja felébreszteni.

Ha ez nem volna elég, a Driver State Estimation igyekszik közvetetten is reagálni arra, ha a vezető nem koncentrál eléggé, és ilyenkor hatékonyabban kezdi működtetni az olyan vezetéstámogató-rendszereket, mint például a sávtartó automatika, a holttér-figyelő vagy a fékasszisztens. Szükség esetén ezek a rendszerek is hamarabb kapcsolódnak be a vészhelyzetet elhárító manőverbe.

A szemmozgásból képes következtetni a rendszer arra is, hogy merre néz a sofőr, ezáltal fel tudja kapcsolni a megfelelő külső és belső lámpákat. Mindemellett biztonsági előnyei is vannak a Driver State Estimation-nek, hiszen felismeri az autó tulajdonosát, ezért remélhetőleg megfelelően reagálni fog illetéktelen személy próbálkozásaira. A kényelmet pedig az biztosítja, hogy a rendszer igény szerint automatikusan az adott vezetőre állítja az ülést, a kormányt, a fedélzeti rendszereket és a klímaberendezést.

Címkék: volvo