Európába hozza a Tesla az elektromos autót

88f135a483ef01fac8d7b920488085e4_l.jpg

Agresszív terjeszkedésbe kezdene az amerikai Tesla Motors, amely több európai országban is elektromos töltőállomásokat építene ki a későbbi sikerek érdekében.

 A Tesla Motors 2014 végére komoly hálózatot szeretne kiépíteni elektromos autóinak az öreg kontinensen, ráadásul az akkumulátorok feltöltése a tervek szerint ingyenes lenne. Az amerikai cég döntésének hátterében az állhat, hogy az S-modellből már így sok rendelést kaptak Európából, és leszállítandó autóknak biztosítani kell a zökkenőmentes energia-utánpótlást.

 A Tesla ráadásul idén már bebizonyította, hogy az S-modell akkumulátorának cseréjéhez elég mindössze 90 másodperc, így a folyamat lényegesen rövidebb a hagyományos tankolásnál (akár a fele is lehet a benzines utántöltésnek). Elon Musk ügyvezető, akit a való élet Vasemberének is tartanak, elmondta, hogy a Tesla autóit sokkal gyorsabban vissza lehet juttatni az utakra, mint a fosszilis tüzelőanyaggal működő társakat, és hogy ezt az előnyt szeretnék minél hamarabb eladási sikerekkel mérni.

 Az átfogó európai terjeszkedéssel kapcsolatban a cég értékesítési vezetője, Jerome Gullen a frankfurti Auto Show-n elmondta, hogy a gyártó jövő év végéig megfelelő mennyiségű töltőállomást szeretne biztosítani az európai vásárlóknak. Gullen szerint a Tesla célja, hogy növelje a részesedését az olyan országokban, mint Norvégia, Németország, Spanyolország vagy Belgium, ezért ezekben az országokban várható, hogy megjelennek az elektromos kutak, vagy bővül azok száma.

 A tervekről szólva Gullen kiemelte a norvég helyzetet, ahol a lakosság 90 százaléka a töltőállomások 300 kilométeres közelében él, bár azt nem  tudtuk meg, hogy 2014-ig valójában hány állomást fognak kiépíteni. A terjeszkedés kapcsán csak annyi biztos, hogy a Tesla nem tervezi áthárítani a töltőállomások létesítésével kapcsolatos költségeket az autótulajdonosokra.

 Egy dolog viszont biztos: Gullen szerint a töltőállomásokon csak a Tesla elektromos autóit tudják majd feltölteni az autósok, hiszen azok csak a cég akkumulátoraival lesznek kompatibilisek.

 Az expanzió várhatóan ott kezdődik, ahol már most is sok S-modell fut az utakon. Elon Musk egy tévéinterjúban emellett azt is elmondta, hogy elgondolkodtak európai és ázsiai gyárak létesítésén is.

Címkék: tesla