Egymillió kilométeren is túl: egy Scania Euro 6 dicső tette

7539a1b30386b8951ffea14c91e802dc_l.jpg

Nem akármilyen eredményt ért el egy Scania Euro 6-os motorral dolgozó teherautó: a hajtás a hároméves üzemeltetés alatt átlépte az 1 millió kilométeres futásteljesítményt.

A Scania nagyot dobbantott akkor, amikor a gyártók közül elsőként mutatta be működőképes formában az Euro 6-os környezetvédelmi normáknak is megfelelő új motort. A sorozatgyártás megkezdése előtt a cég lehetőséget biztosított néhány kiemelt fuvarozónak arra, hogy kipróbálják az új technológiát a mindennapokban, aminek összesen 26 millió megtett kilométer lett a vége.

Az egyik Euro 6-ossal felszerelt teherautót még 2010 decemberében állította forgalomba a Scania saját fuvarozási vállalata, és a jármű Svédország és Hollandia között folyamatosan járta az utakat. Három év alatt végül 1,1 millió kilométer tett meg, és száz kilométerenként az átlagfogyasztása 27,93 liter volt.

A Scania tájékoztatása szerint az üzemanyag-költség a teljes üzemeltetési költség 67 százalékát adta, miközben a javítási és karbantartási kiadások nem voltak magasabbak a megszokottnál.
A kamiont egy időre kivonták a forgalomból további tesztelések érdekében: a szakemberek alaposan átvizsgálják a motorblokkot, a szelepeket és dugattyúkat.

Címkék: scania