Bemutatták a Lotus legújabb sportkocsiját

1d36d23b156ead252433d4ce2c21c387_l.jpg

Hiába küszködik problémákkal a Formula 1-ben, és hiába voltak már szebb napjai is a márkának autógyártóként, a Lotus nem áll le, és úgy tűnik, hosszú távon beszáll a sportkocsi-versenyzésbe.

Kicsit másképp ugyan, mint a nagy riválisok, de a Lotus is megmutatná magát a sportkocsi-versenyzésben: az olyan nagyokkal szemben, mint az Audi, a Toyota vagy a Porsche ugyanis nem feltétlenül saját gyári versenycsapatba fektetné minden energiáját, sokkal inkább a privát csapatoknak kínálná be az új P1/01-est. A modell ugyanis az ezeknek a csapatoknak létrehozott LMP1 L kategória szabályai szerint épült, tehát elviekben ideális választás lehetne mindenkinek, aki mögött nincs komoly gyártói háttér.

A fotókkal leleplezett P1/01 ráadásul tényleg impozáns látvány lett, bár az eredetére a jellegzetes arany-fekete fényezésen, a jelvényeken és a feliratokon kívül nem sok minden utal. A modell magán viseli a sportprototípusok megszokott vonásait, amik már több évtizede uralják a Le Mans-i 24 óráshoz hasonló versenyeket.

A P1/01-ről sem hiányozhat a nagy hátsó szárny, a buborékkabin, valamint a keréknél itt is alacsonyabb a karosszéria. A modern követelményeknek megfelelően azonban az autó vázszerkezete és burkolata karbonszálas műanyag, amitől pehelykönnyű lesz a kicsike. A 850 kilogrammos darabot V6-os, ikerturbós középmotorok hajtják, amiket a neves versenymotor-tervező cég, az AER biztosított a modellhez.

Kérdéses ugyanakkor, hogy miképp lehet rásózni a P1/01-et a különböző privát csapatokra, hiszen a patinás név a Lotus-nál mostanság kevés a zökkenőmentes érvényesüléshez. Ha a modell ütőképes és hozza a kötelezőn felül az ilyenkor szükséges pluszokat, akkor a gyártónak van keresnivalója a piacon, viszont egy rásegítés minden esetben szükséges. Éppen ezért a Lotus elindít egy gyári csapatot is, ami már szeptemberhez rajthoz állhat a Circuit of the America pályán megrendezésre kerülő hatórás futamon.

A két autóval és öt versenyzővel (Christian Albers, Christophe Bouchut, Thomas Holzer, Pierre Kaffer és James Rossiter) rajtoló csapattól a Lotus azt várja, hogy megsegítse az eladásokat a jövő szezonra nézve, így már Le Mans-ban is esélyes lehet, hogy a nézők láthatnak egy (de inkább több) P1/01-et a versenypályán.

Címkék: lotus