Százon 0,9 litert fogyaszt a Volkswagen csodaautója

5cf9cad94714c5577919c266171d935c_l.jpg

A Volkswagen hozzálátott az egyliteres fogyasztással büszkélkedő csodaautó, a hibridhajtású XL1 árusításához. Ha nem szeretsz tankolni, ez a kocsi a te választásod lesz; feltéve, ha van elég pénzed. Paradoxon, igaz?

Piacra küldi a német márka a szupertakarékos XL1 első kétszáz darabját, vagyis a korábban már nagy csinnadrattával beharangozott, dízel- és villanymotorral hajtott 800 köbcentis lökettérfogatú autó bárki számára elérhető lesz. Már ha ez a valaki a kedvező fogyasztás mellett az igencsak extravagáns külső miatt is fel akarná magára hívni a figyelmet.

Az "egyliteres autóként" ismert XL1-ben kéthengeres dízelmotor dolgozik, és a mért fogyasztás százon 0,9 liter, ami bárhogy is nézzük (kívülről például ferde szemmel), azért impozáns teljesítménynek számít. A TDI motoregység 47 lóerővel szakít, az elektromos segítség pedig 27 plusz lóerőt ad a számok kozmetikázása érdekében. Ebből is látszik, hogy nem a száguldás szerelmesei veszik majd, de ez természetes: ha a fogyasztáson akarunk spórolni, akkor négyezres fordulatszámon pörögve ne a sebességmérőt figyeljük...

Függetlenül a fentebb említett minimalista teljesítménytől, az XL1 azért szép kis fejlesztésnek számít (és most ne az étvágy visszafogására gondoljunk csak): a motor erejének elosztásáról egy hétfokozatú automataváltó gondoskodik, a modell súlya pedig nem egészen 800 kiló lett. A gyorsulás 11,9 másodperc százon, amivel azért a modellnek nem kell elbújnia egy sötét sikátorban (sőt...).
A Volkswagen igyekszik kihangsúlyozni, hogy az XL1 számos technikai finomsággal igyekszik megörvendeztetni a vásárlókat, így például oldalsó visszapillantók helyett kis kamerák segítenek a tájékozódásban, ezáltal a külső még áramvonalasabb és koherensebb.

Persze a számtalan extra sem képes feledtetni, hogy az XL1 98 515 fontos alapárral operál, ami olyan horrorisztikus, hogy azonnal felszalad a takarékosság szerelmeseiben a pumpa. Csak úgy mellékesen: egy Porsche 911 90 ezer eurótól (!) indul.

Címkék: vw xl1