Csak semmi pánik, de... A terhes nők többet karamboloznak

9267284e7733f4bec00d2e114d3f3ba1_l.jpg

Érdekes statisztika látott napvilágot a minap: egy kanadai kutatás szerint a várandós hölgyek több balesetet szenvednek, mint a többi nő.

Kíméletlen dolog néha a statisztika, és sokszor bizony nagyon nehéz higgadtan magyarázgatni a végeredményt, de egy kanadai kutatás szerint a terhes nők többet karamboloznak, mint a többi (gyermekáldással nem érintett) nő.

A felmérésben mintegy félmillió várandós hölgy adatait vették alapul és értékelték, és végül a torontói Sunnybrook Egészségügyi Központ tudósai arra jutottak, hogy különösen a terhesség második időszakában nő meg a súlyos balesetek kockázata.

A második trimeszter során majdnem a felével emelkedett az olyan balesetek száma, amiben legalább két autó volt érintett, és ahol sürgősségi ellátásra is szükség volt. Az autót vezető nőknél a várandósság előtti időszakban átlagosan havi 177 ilyen baleset történt, viszont ez a szám a második trimeszterben már havi 252-re nőtt.

A Sunnybrook kutatásának vezetője, Ronald Redelmeier és kollégái azt nem boncolgatták, hogy ki volt az egyes balesetek okozója, ugyanakkor a gyalogos vagy az autóban utazó terhes hölgyek baleseteinek száma nem mutatott ilyen emelkedést a vizsgált időszakban.

Redelmeierék azzal magyarázzák a második harmadban megnőtt baleseti kockázatot,hogy a terhességnek számos kísérőjelensége van, úgy mint a fáradtság, a csökkent koncentráció vagy a szórakozottság. Miközben a testi változások a második trimeszterben még nem annyira jelentősek, a korábban említett tünetek már a terhesség középidejében is jelentkezhetnek.

A kutatást készítők azt is feltételezik, hogy a terhes hölgyek ebben az időszakban még túlbecsülik a képességeiket, ezért a Sunnybrook arra inti a kismamákat, hogy vezetéskor legyenek sokkal óvatosabbak. Hogy a tanulmánynak ne legyen akkora hímsoviniszta éle, Redelmeierék hozzátették, hogy a várandós nők abszolút baleseti kockázata alacsonyabb, mint az azonos korosztályba tartozó férfiaké.

A kutatás ötéves időtartamot ölelt fel, a Sunnybrook pedig a Canadian Medical Association Journal című szaklapban jelentette meg az összegzést.

Címkék: baleset